Kujdesi subintensiv UOS Kujdesi Paliativ dhe Spitali-Territori pa dhimbje – Para-spitalizimi

Projekti i Spitalit pa dhimbje
F. Spaziani Klinika ambulatore e terapisë së dhimbjes Spaziani – Frosinone
foli për nivelin edytë

Shërbimi i Terapisë Antalgjike, në kuadër të legjislacionit të Spitalit pa Dhimbje (Fletorja Zyrtare nr. 149 datë 29/06/2001) dhe ligjit nr. 38/2010 për aksesin në Terapinë e Dhimbjes dhe Kujdesin Paliativ, garanton përdoruesit, të jashtëm dhe të brendshëm, që vuajnë nga dhimbje akute, kronike beninje dhe malinje, asistencë përmes klinikës së Terapisë së Dhimbjes (niveli Spoke II°) që ndodhet në katin e parë të Spitalit Spaziani-Frosinone.

Klinika ofron këto shërbime:

 • Terapia e dhimbjes Vizitë me vlerësimin e pacientit dhe kuadrin diagnostikues
 • Vendosja e planit terapeutik
 • Vlerësimi i efektivitetit të trajtimit me ndjekje të mëvonshme
 • Aplikimi i teknikave inovative të drejtuara me ultratinguj dhe/ose fluoroskopi për trajtimin e dhimbjeve përmes radiofrekuencës antalgjike për trajtimin e dhimbjeve beninje dhe malinje akute-kronike për të eliminuar ose lehtësuar vuajtjet, duke zvogëluar përdorimin e barnave dhe efektet anësore të tyre, falë veprimit të neuromodulimit dhe/ose lizës në nerv në varësi të llojit të dhimbjes.

Për këtë procedurë, qendra jonë është bërë një referencë kombëtare për sa i përket patofiziologjisë së dhimbjes dhe kirurgjisë algologjike në kontekstin e procedurave minimale invazive që mund të kryhen në radiofrekuencë.

Radiofrekuenca aplikohet në sëmundje të ndryshme të dhimbshme, nga të cilat një listë e më të shpeshtave është dhënë më poshtë:

 • Dhimbje beninje akute dhe kronike të shtyllës kurrizore cervikale-dorsale dhe lumbosakrale dhe në shumë rrethe të tjera të trupit;
 • Osteoartriti;
 • Dhimbje nga daljet e diskut;
 • Dhimbje akute dhe kronike te shpines nga shkaqe te ndryshme duke perfshire hernie diskale me ngjeshje ne rrenjen nervore, kolaps vertebral, stenoze te kanalit si te paoperueshme ashtu edhe ne pritje te nderhyrjes neurokirurgjikale;
 • Cervicobrachialgia;
 • Rrahje me kamzhik;
 • Kontraktimet e muskujve;
 • Përdredhja e qafës;
 • Dhimbje të osteoartritit të qafës së mitrës;
 • Dorsalgjia nga kontraktimi i muskujve dorsal;
 • Dhimbja nga kolapsi vertebral;
 • Osteoporoza dhe dhimbja e osteopenisë;
 • Dhimbje koke e tendosjes okcipitale dhe muskuloskeletale;
 • Dhimbje koke cervikogjenike nga osteoartriti cervikal ose fshikëza;
 • Disa forma të dhimbjes së kokës dhe migrenës;
 • Neuralgjia trigeminale me teknikën e radiofrekuencës të aplikuar në ganglionin gazer në rreze x;
 • Periartriti skapulohumeral dhe sindromat e dhimbshme të shpatullave (p.sh. këputja e manshetës rrotulluese, dëmtime të tjera të tendinit);
 • Epikondiliti (bërryl tenisi);
 • Epitrocleitis;
 • Neuralgjia tipike dhe atipike e fytyrës me aplikimin e radiofrekuencës pulsuese në ganglionin sfenopalatinë dhe degët nervore të fytyrës;
 • Gonartroza (osteoartriti i gjurit) me aplikimin e radiofrekuencës me teknikë të drejtuar me ultratinguj në nervat e gjenikulave;
 • Koksartroza (osteoartriti i kofshës) me aplikimin e radiofrekuencës me një teknikë të drejtuar me ultratinguj në mbaresat nervore që inervojnë nyjen;
 • Sacroiliitis;
 • Dhimbja malinje onkologjike e territorit perineal me teknikën e radiofrekuencës 90° të aplikuar në ganglionin e Walther në x-ray-skopi të kombinuar me ultratinguj;
 • Neuralgjia posterpetike në çdo rreth të trupit;
 • Dhimbje nga polineuropatia diabetike;
 • Dhimbje nga ulcerat diabetike;
 • Dhimbje nga ulcerat vaskulare;
 • Dhimbje nga fshirja e arteriopatisë së gjymtyrëve të poshtme;
 • Dhimbje fantazmë e gjymtyrëve në pacientët me gjymtyrë të amputuara;
 • Pubalgjia konkurruese dhe jokonkurruese;
 • Sindroma e tunelit karpal dhimbje në pritje të operacionit;
 • Dhimbje shenjash nga operacioni i mëparshëm i tunelit karpal;
 • Dhimbje dhe edemë në gjymtyrët e sipërme nga operacioni i mëparshëm i mastektomisë (me teknikën e radiofrekuencës me udhëzime me ultratinguj të aplikuara në ganglionin yjor)

Ofron gjithashtu shërbimet e mëposhtme:

 • Trajtimi farmakologjik i dhimbjes beninje akute dhe kronike në rastet kur, për shkak të gjendjes së përgjithshme të pacientit, nuk tregohet një ndërhyrje mini-invazive (p.sh. marrja e barnave antikoagulante dhe/ose kushtet e skaduara të subjektit);
 • Trajtimi i dhimbjeve muskuloskeletore të çdo origjine dhe natyre, si farmakologjike ashtu edhe me teknika invazive dhe minimale invazive;
 • Trajtimi farmakologjik i dhimbjes malinje-onkologjike me paketim elastomer për infuzion të vazhdueshëm në shtëpi të barnave analgjezike;
 • Pozicionimi i sng për ushqimin enteral në pacientët me kancer;
 • Vendosja e portave kurrizore plotësisht të implantueshme për trajtimin e dhimbjes onkologjike dhe dhimbjes neuropatike rezistente ndaj çdo terapie konvencionale, me infuzion të zikonotidit dhe/ose anestezikëve lokalë dhe/ose opioideve, përmes pompave mikro infuzion;
 • Infiltrimet epidurale torakale, lumbosakrale dhe sakrale për trajtimin e dhimbjeve beninje dhe malinje, aty ku tregohet;
 • Dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës pas operacionit të stabilizimit të shtyllës lumbosakrale me këmbëngulje të dhimbjes, me teknikën e peridurolizës me asistencë radiologjike;
 • Infiltrimet e kortizonit dhe acidit hialuronik + artrocentezën e mundshme të udhëhequr me ultratinguj të ijës, gjurit dhe shpatullës;
 • Infiltrimet me ultratinguj të kortikosteroideve dhe/ose anestezikëve lokalë për blloqet nervore diagnostikuese në lumbare, dorsale dhe perinervale të qafës së mitrës;
 • Ultratinguj me gjilpërë të thatë të udhëhequr për trajtimin e dhimbjeve të kontrakturës së muskujve dhe miofasciale në sportet konkurruese dhe jo-konkurruese, me një ulje drastike të konsumit të barnave në atletët profesionistë dhe jo-profesionistë (lufta kundër dopingut);
 • Vendosja e kateterëve venozë qendrorë, picc, power picc, groshong, linja e mesme me teknikë të udhëhequr me ultratinguj në pacientët e shtruar në spital dhe ambulantë;
 • Paketimi i elastomereve per terapine e dhimbjes si tek pacientet e shtruar ashtu edhe tek ata te jashtem;
 • Konsultimet e terapisë së dhimbjes brenda spitalit;
 • Vendosja e portës cath në pacientët me kancer për kimioterapi;
 • Veshja e aksesit vaskular çdo ditë;
 • Analiza e gazit arterial dhe venoz të gjakut.

Metodat e kujdesit ndryshojnë në varësi të patologjisë dhe gjendjes së sëmundjes.
Shërbimet kryhen në baza ambulatore.

Orari i hapjes së klinikës

Nga e hëna deri të premten në orën 8.00 deri në orën 14.00 në UOC Anestezi – Terapi ringjalljeje dhe dhimbjeje Kati1 Spitali F. Spaziani – Frosinone.

Si të hysh

Qasja në trajtime bëhet si përmes Company CUPS ashtu edhe drejtpërdrejt duke telefonuar në numrin 0775.1883375.
Qaset me një angazhim rajonal me një Vizitë të shkruar të Terapisë së Dhimbjes të vulosur në KUPAT e kompanisë.
Koha maksimale e pritjes 48-72 orë.

Kontaktet

Dr. Walter Ciaschi
Terapia e Dhimbjes me Specialitet të Lartë
UOC Anestezia-Resuscitation dhe Terapia e Dhimbjes
Spitalore F. Drejtori Spaziani-Frosinone
Dr. F. Apponi

Përditësimi i fundit: 01/04/2022

Pubblicato il: 21/03/2022

Raporto një gabim në këtë faqe